Davídek

O synově těžkém zrakovém postižení jsme v průběhu těhotenství vůbec netušili a nic mu dopředu nenasvědčovalo. A najednou se nám narodilo miminko, které jedno oko prakticky nemá a na to druhé nevidí. Vrozená vývojová vada obou očí byla natolik vážná, že žádná operace, která by pomohla, nepřipadala v úvahu. Hned na začátku jsme ale měli to štěstí, že jsme se ve Fakultní nemocnici Brno dostali do péče paní doktorky Kateřiny Šenkové, která úzce spolupracuje se Společností pro ranou péči. A na tu nás prakticky hned třetí den po porodu odkázala, stejně jako několik dalších osvícených lékařů. To se bohužel nepodaří u všech dětí, které by to potřebovaly, ale u nás okolí v tomto směru zafungovalo skvěle. Další velké štěstí jsme měli v tom, že raná péče pro naši rodinu měla volnou kapacitu ihned – to totiž taky bohužel není samozřejmost.

A tak se stalo, že k nám hned ve dvou měsících věku našeho Davídka, i přes právě začínající omezení kvůli pandemii, začal docházet náš strážný anděl – úžasná poradkyně rané péče a instruktorka stimulace zraku Katka Polanková.

Ta nám v první řadě dala naději. Ne, že naše dítě zázračně uvidí a bude stoprocentně zdravé, ale že život v žádném případě nekončí a ani zdaleka nejsme na světě sami. Že rodin, kterým život rozdal podobné karty, je poměrně hodně a jsou často blíž, než si myslíme. Že ona na rozdíl od našeho okolí v tu chvíli přesně ví, co prožíváme. Že možnosti, jak synovi pomoci s jeho vývojem, který bude kvůli absenci zraku nestandardní, přece jen jsou. Že to nebude jednoduché, ale zvládneme to.

„Teta Katka“ udělala na úplném začátku našemu Davidovi funkční vyšetření zraku, díky kterému jsme zjistili, že na jednom oku zachovaný světlocit můžeme podporovat alespoň určitým typem světelných hraček v úplné tmě. A v naší domácnosti se začaly objevovat nejrůznější pomůcky. Ty nám vždy ochotně poradkyně Katka donese k vypůjčení. Zejména první rok nám taky hodně radila ohledně kontaktů na specialisty nebo v oblasti vyřizování byrokratických záležitostí. Později nám pomohla se zorientovat v možnostech předškolního vzdělávání, a i díky tomu teď David může navštěvovat naprosto úžasnou školku.

S postupem času jsme začali navštěvovat i společné akce pro rodiny, které Společnost pro ranou péči pravidelně pořádá, jako třeba karneval, Mikulášskou besídku nebo pohádkový les. Absolutně skvělý byl pak víkendový pobyt pro klientské rodiny.

Klienty brněnské pobočky Společnosti pro ranou péči jsme teď něco přes tři a půl roku a nikdy nepřestaneme být vděční za to, že nám přišla do cesty tak brzy.

Podpořte rodiny dětí s postižením právě teď:

Darujeme Global Form

Výše daru

Podporujte 882 dětí s postižením. Natálka, Stellinka, Eliášek, Anetka, Hanička, Vilík a ti ostatní vás potřebují.

Chci podpořit
Rychlý kontakt

+420 774 334 114
Potřebujete poradit, nemůžete něco najít, zavolejte.

heartmapmagnifiercrosschevron-down
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram